Aile ve Boşanma Hukuku

Boşanma Davası Nedir ve Nasıl Açılır?

Boşanma davası, evlilik birliğinin yasal olarak sona ermesi için açılan bir dava türüdür. Boşanma davası açmak isteyen kişilerin Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen boşanma sebeplerinden birine dayanması gerekir. Boşanma sebepleri şunlardır:

- Evlilik birliğinin temelden sarsılması (Şiddetli geçimsizlik)
- Zina (Aldatma)
- Terk
- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
- Akıl hastalığı

Boşanma davası açmak isteyen kişi, boşanma sebebine göre anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası açabilir.

Anlaşmalı boşanma davası, evliliği en az bir yıl sürmüş olan ve boşanmanın tüm sonuçları konusunda anlaşmış olan eşlerin açabileceği bir dava türüdür. Anlaşmalı boşanma davasında eşlerin ortak bir dilekçe ile başvurması ve anlaştıkları hususları içeren bir protokol sunması yeterlidir. Anlaştıkları hususlar şunları kapsar:

- Çocukların velayeti
- Nafaka
- Mal paylaşımı
- Soyadı kullanımı

Anlaştıkları hususlar hakimin denetimine tabidir ve hakim bunların hukuka uygun olup olmadığını değerlendirir. Hakim, eğer anlaştıkları hususlar hukuka uygun ise tek celsede boşanmaya karar verir.

Çekişmeli boşanma davası ise eğer eşlerden biri veya her ikisi de boşanmak istiyor ancak boşanmanın sonuçları konusunda anlaşılamıyorsa açılacak dava türüdür. Çekişmeli boşanma davasında dava açacak olan tarafın iddia ettiği boşanma sebebini ve bu sebebi kanıtlayacak delilleri sunması gerekir. Çekişmeli boşanma davasında hakim, tarafların iddia ve delillerini dinledikten sonra kendi takdir yetkisine göre karar verir.

 

Hızlı iletişim
  • 05312495909
  • 05312495909
  • bilgi@ummugulsumesen.av.tr
İletişim Formu
Hızlı iletişim